Veri Görselleştirmesi ve Bilgi Görselleştirmesi – Verilerin Görsel Analizi
Veri görselleştirmesi (data visualization) ve bilgi görselleştirmesi (information visualization). Bazen bu terimler yerine veri gösterimi ya da bilgi gösterimi terimlerine de rastlayabilirsiniz. Bu iki terim ile ilgili akla ilk gelen kritik sorular şunlar olabilir:
- Veri görselleştirmesi ve bilgi görselleştirmesi nedir?
- Bu ikisi arasındaki farklar nelerdir?
Bu yazımızda ilk sorunun yanıtını vereceğiz. Çok basit bir örnekle veri görselleştirmesinin ne olduğunu anlatacağız.
Aslında bu iki kavramın özü aynı: Elimizdeki veri ya da bilgileri görsel araçlarla gösterip, buradan çıkarımlar yapabilmek, kavrayışlara (insights) erişebilmek, ve bize faydalı olabilecek hareket tarzların (policy) ve stratejilere (strategy) ulaşabilmek.
Gelin, bunu çok basit bir örnekle açıklayalım. Yukarıda bir görselleştirme görüyorsunuz.
Bu grafik görselleştirme, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl yayınlanan Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu verisinden oluşturulmuştur.Grafikte x ekseni firmanın 2009 yılındaki sıralamasını, y ekseni ise 2010 yılındaki sıralamasını göstermektedir. Renkler ise firmaların verimliliğini göstermektedir.
Sağda 7 firmanın bir hizada dizilmiş olduğunu görmektesiniz. Bunlar, 2009 yılında ilk 500 sıralamasında yer almadığı halde 2010 yılında sıralamada yer alan firmalar. Bunların arasında Besler’in ve Namet’in en altta yer aldıklarını görüyoruz. Bu iki firma, bir yıl içinde birdenbire ilk 500 sıralamasına girmekle kalmamış, aynı zamanda ilk 150 firma arasında girmişlerdir (y değerleri 150’den küçüktür, sıralamada ilk 150’dedirler).
Bu grafikten daha birçok bilgiyi okuyabiliriz, ancak sadece bir örnek daha verelim: Acaba 2009’da listede olmadığı halde 2010’da listeye giren firmalardan operasyonel verimliliği en iyi olan hangisidir?
Bu sorunun yanıtı da çok basit. Grafiğin sağında hizalanmış gördüğümüz firmalardan en açık renkli olanları bulmaya çalışacağız, çünkü sağ üst köşedeki baremden görüleceği üzere beyaz renk en yüksek operasyonel verimliliğe işaret etmektedir.
Eğer Kerevitaş dediyseniz sorunun cevabını bildiniz, çünkü en açık renkli olan nokta Kerevitaş’a ait.
Bu grafiğe bakarak aşağıdaki soruların yanıtlarını verebilir misiniz?
- 2009’a kıyasla 2010’da sıralaması düşen firmalar hangileri?
- 2009’da kıyasla 2010’da sıralaması yükselen firmalar hangileri?
- Sıralaması değişmeyen firmalar hangileri?
Bu grafiğin yer aldığı makaleyi (İngilizce) okuyabilirsiniz:
Veri Bilimi Blog’unu Facebook’tan takip için “Like” edebilirsiniz: