Çizge GörselleştirmesiVeri Görselleştirmesi

Veri Görselleştirmesi ve Bilgi Görselleştirmesi – Çizge Görselleştirmesi

Çizge (graf) görselleştirmesi

Geçen yazımızda veri görselleştirmesi (data visualization) ve bilgi görselleştirmesi (information visualization) terimlerini sizlere tanıtmış, veri görselleştirmesinin ne olduğunu bir örnekle anlatmış, ve daha sonra aralarındaki farkı anlatacağımızı belirtmiştik.

Bu yazımızda, geçen yazımızda sorduğumuz ikinci sorunun yanıtını vereceğiz. Çok basit ikinci bir örnekle veri görselleştirmesinin ne olduğunu açtıktan sonra veri görselleştirmesi ve bilgi görselleştirmesi arasındaki farkı çok basit iki örnekle göstereceğiz.

Hatırlarsak, bu iki kavramın özü aynı: Elimizdeki veri ya da bilgileri görsel araçlarla gösterip, buradan çıkarımlar yapabilmek, kavrayışlara (insights) erişebilmek, ve bize faydalı olabilecek hareket tarzların (policy) ve stratejilere (strategy) ulaşabilmek.

Gelin, hem veri ve hem de bilgi görselleştirmesi olarak kategorize edebileceğimiz bir örnek sunalım. Yukarıda bir görselleştirme görüyorsunuz. Bu grafik görselleştirme, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl yayınlanan Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu verisinden oluşturulmuştur. Her bir daire, “bisküvi, çikolata, atıştırmalık” kategorisinde yer alan bir gıda firmasını göstermektedir. Dairelerden beyaz renkli olanlar, operasyonel verimliliği diğerlerine göre en yüksek olan verimli firmalardır. Diğerleri ise verimlilik konusunda kendini geliştirebilecek firmalardır. A dairesinden B dairesine her bir ok ise, A firmasının B firmasını kendisine örnek alabileceğini belirtmektedir.

Bu grafik, çizge (graf) görselleştirmesine (graph visualization, graph drawing) bir örnektir, ve hem veri ve hem de bilgi görselleştirmesi örneği olarak düşünülebilir. Zira görselleştirilen, hem veri ve hem de bilgi olarak kategorize edilebilir.

Şimdi, bilgi görselleştirmesi olarak nitelendirilebilecek, fakat veri görselleştirmesi olarak nitelendirilemeyecek bir grafik örneği görelim:

http://www.edudemic.com/wp-content/uploads/2013/06/620x593xgood-infographic-620×593.png.pagespeed.ic.XKyW8_Wk0q.png

Burada bir ham veri değil, bir bilgi görselletirilmiştir.

Şimdi de veri görselleştirmesi olarak nitelendirilebilecek, fakat bilgi görselleştirmesi olarak nitelendirilemeyecek birkaç grafik örneği görelim:

http://prattmiller.com/veils/default/modeling/cfd

Buradaki görselleştirmeler bir bilginin değil, sadece ham verinin gösterimini kapsamaktadır. Bu sebeple sadece veri görselleştirmesi olarak kategorize etmek uygun olacaktır.

Özet olarak, görselleştirilen şey, sadece veri, sadece bilgi, ya da hem veri ve hem de bilgi olarak kategorize ediliyor olabilir, ve isimlendirme de buna göre yapılır. Böylece, veri görsellştirmesi ve bilgi görselleştirmesi arasındaki farkı da örneklerle açıklamış olduk, ve bu arada çizge (graf) görselleştirmesine de örnek verdik.

Bu grafiğin yer aldığı makaleyi (İngilizce) okuyabilirsiniz:

Ertek G., Sevinç, M., Ulus, F., Köse, Ö., Şahin, G. (2014) “Industrial Benchmarking through Information Visualization and Data Envelopment Analysis: A New Framework”, in I. Osman, A.L. Anouze and A. Emrouznejad (eds.) Strategic Performance Management and Measurement Using Data Envelopment Analysis, DOI: 10.4018/978-1-4666-4474-8, ISBN13: 9781466644748, IGI_Global (In Press).

Veri Bilimi Blog’unu Facebook’tan takip için “Like” edebilirsiniz:

YurtdısiEgitimYasam.com Facebook Sayfası