Veriden Bilgiye, Bilgiden Bilgi Birikimine, Bilgi Birikiminden Bilgeliğe Yolculuk
Veri bilimi, aslında bir yolculuk. Her bir veri madenciliği projesi bir yolculuk ve bu yolculukta duraklar var. Bu duraklar sırasıyla şunlar:
- Veri (Data)
- Bilgi (Information)
- Bilgi birikimi (Knowledge)
- Bilgelik (Wisdom)
Yolculuk veriden bilgiye, bilgiden bilgi birikimine, ve son aşamada da bilgi birikiminden bilgeliğe doğru gerçekleşiyor.
Bu yolculuğu ve durakların sırasını, aynı zamanda her durakta rastlayacağımız nicelik (miktar) ile birlikte -piramit metaforu kullanarak- özetleyen harika bir bilgi grafiği var, paylaşmak istediğim:
http://www.informationisbeautiful.net/2010/data-information-knowledge-wisdom/
Elimizde herhangi bir anda en bol miktarda bulunan nesne somut veri (data). Üstelik oldukça da kirli çoğu zaman. Buradan ilk aşamada daha az miktarda, ancak daha anlamlı olan bilgiye (information) ulaşmaya çalışıyoruz. Yeterince bilgi biriktikten sonra buradan bize gerçek anlamda faydalı olabilecek bilgi birikimine, ya da bir diğer ifadeyle bilgi dağarcığına (knowledge) ulaşmaya çalışıyoruz. Son olarak bu bilgi dağarcığının özümsenmiş, bir anlamda ziplenmiş hali olan bilgeliğe (wisdom) ulaşmaya çalışıyoruz.
Veri miktar olarak çok fazla, ancak değeri az, ve operasyonel bir zaman diliminde birikiyor. Diğer uçta yer alan bilgelikte ise miktar belki az, ancak nitelik çok yüksek, katma değer oldukça fazla. Bilgelik kısa zamanda değil, göreceli olarak daha uzun zaman dilimlerinde birikiyor ve bize stratejik kararlarımızda yol gösteriyor.
Tüm veri bilimcileri bu yolculuğu defalarca yapmıştır. Sizlere de bu keyifli yolculuğu yapabileceğiniz ve bilgeliğe ulaşacağınız projeler ve bu projelerde yol gösterebilecek bilge ve fedakar mentorlar diliyorum.
Veri Bilimi Blog’unu Facebook’tan takip için “Like” edebilirsiniz: