Akademik hayatın performans kriterlerinden biri prestijli bilim dergilerinde yer alan makaleler yazabilmektir. Bir makale, insanlığın bilimsel bilgi birikimini ileriye taşıyan, ve kayda değer bir katkı taşıyan, uzunluğu tipik olan 3-20 sayfa arasında değişen teknik bir dokümandır.
Bir bilimsel dergide çıkan makalelere verilen referansların çokluğu genelde o derginin önemine işaret eder.
Clarivate Web of Science’ta yer alan dergiler genel olarak daha itibarlıdır:
– https://mjl.clarivate.com/home
Bu sayfada “Search Journals” bağlantısına tıklayarak ilgilendiğiniz derginin bu indekste yer alıp almadığını görebilirsiniz. Bu veritabanındaki tü m dergilerin detayli bilgilerine üniversitenizin veritabanlarından ulaşabilirsiniz.
Bunun yanısıra özellikle sosyal alanlarda en çok itibar edilen ve kariyer ilerlemisinde değerlendirme için kullanılan dergi listesi SCOPUS’tur:
https://www.scopus.com/standard/marketing.uri
adresindeki Scopus source list bağlantısına tıklarsanız tüm SCOPUS dergilerinin listesini indirebilirsiniz.
Araştırmalar dergilere gönderilmeden önce konferanslarda sunulur ve öneriler alınır. Bazı konferansların bildirileri kitap halinde yayınlanır. Bir bilimsel çalışmanın dergide yayınlanması konferans bildiriler kitabında yayınlanmasından daha zordur. Bir dergi makalesinin yayınlanma süreci 2-3 yıl alabilir, hatta bazı durumlarda 4 -5 yıla kadar uzar.
Bu konuyla ilgili çok detaylı bilgiler TÜBİTAK tarafından çevrilerek yayınlanan “Makale Nasıl Yazılır” kitabından öğrenilebilir.